01
02
interier
situacija

 

soseska lipica exclusive

idejni projekt

 
objekt:
projektant:
avtorji arhitekture:
.  
.   
.
vizualizacije:
površina zemljišča:
neto površina objektov:
naročnik:
projekt:
stanovanjska soseska
Kombinat d.o.o.
Ana Grk
Alja Mišigoj
Blaž Kandus
Rok Preskar
Maša Živec
Andrej Blatnik
7000 m²
2000 m² 
zasebni
2019

Lipica Exclusive je načrtovana kot zaključena soseska razkošnejših stanovanjskih hiš, namenjenih tako krajšim oddihom kot trajnemu bivanju. Umeščeno je v neposredni bližini Lipice, ob glavni cesti Lokev - Bazovica. Soseska obsega deset eno- ali dvostanovanjskih hiš.

Izhodišče oblikovanja je kraška vas. Zasnova soseske odgovarja na klimatske in oblikovne značilnosti pokrajine. Obodni zidovi in zelenje ustvarjajo intimnost posamezne enote. Skupne površine soseske so zasnovane kot deljena površina, namenjena tako prometu kot druženju v javnem prostoru. Osrednja ulica se zato razširi v trg s klopmi in zelenjem. Prečno na glavno os je predvidena še pot v smeri sever-jug, ki bi povezovala Lipico s pogorjem Kokoške in omogočala prehod pešcem in jezdecem.

Vse hiše v soseski so enonadstropne. Z vzhodno stranico oblikujejo rob parcele, z zahodno pa se odpirajo na vrt.  Hiše so ozke, da omogočajo enostransko orientacijo in s tem intimnost posamezne enote. V pritličju so bivalni, v nadstropju pa spalni prostori. Vsaka enota dvostanovanjske hiše ima svoj zunanji prostor, četudi si delita zemljišče. Postavitev stavb, zidov, pergol in zelenja ustvarja sončne in senčne zunanje prostore za različne letne čase. Zasnova vsakega tipa hiše omogoča dve možnosti – bolj odprto in zračnejšo zasnovo z dvovišinskim prostorom ali polno izkoriščeni obe etaži. Čeprav so v soseski le trije tipi hiš – kar poenostavlja gradnjo – pa oblika zemljišča, umestitev hiše ter oblikovanje zunanjega prostora omogočata, da je vsaka nepremičnina individualna.